10 tipů, kde ve středních Čechách vyzkoušet tradice

Ve středních Čechách se navazuje na nedocenitelnou hodnotu tradice. Mnohé tradiční podniky umožňují návštěvníkům vyzkoušet si řemeslo na vlastní kůži a získat jedinečný zážitek. Stává se tak mimo jiné při objevování tradice českého skla a broušení křišťálu, hrnčířství, knihtisku či výrobě svíček a mýdel a mnoha dalších řemesel. V Hamousově statku ve Zbečně je možné být svědky tradičního pečení chleba, do Kutné Hory se zase jezdí za čokoládou. Neopominutelná je tradice českého cvokařství, voroplavby i výroba piva.

Křehkou krásu českých sklářských výrobků lze ve středních Čechách zkoumat hned v několika sklárnách. K návštěvě zve např. sklárna Rückl v Nižboru. Při komentovaných prohlídkách se návštěvníci dozvědí vše od tradičních technik po jednotlivé fáze výroby skla. Zájemci si mohou sami vyzkoušet práci brusiče. V bývalé Huti František, technické památce s Centrem sklářského umění, je dnes vystavena největší sbírka moderního skla na světě a pořádají se sklářské kurzy.

Již neexistující cvokařské řemeslo je možné objevit v Rožmitále pod Třemšínem v celoročně otevřeném Cvokařském muzeum. Nikde jinde nemá obdoby. Řemeslníky všeho druhu návštěvníci mohou potkat také ve vesnici umění a řemesel Botanicus Ostrá poblíž Lysé nad Labem, kde si lze řemesla i vlastnoručně vyzkoušet.

Zážitek v podobě vytištění vlastní pohlednice na sto let starém stroji nabízí Knihtiskárna – Muzeum Kutná Hora. Všechny exponáty v muzeu si návštěvníci mohou zblízka prohlédnout a osahat. Se zážitky je spojena také návštěva svíčkárny, mýdlárny, pastelkárny a výrobny kosmetických přípravků Rodas v Šestajovicích. Zájemci si vyzkouší výrobu a zdobení svíček, mýdel, koupelové soli, voskových pastelek anebo perníků či belgické čokolády.

Vůně čerstvě upečeného křupavého chleba doprovází každou sobotu prohlídku Hamousova statku ve Zbečně. Selská usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem návštěvníky vrací do doby dávno minulé.

O věhlasu české čokolády se lze přesvědčit v kutnohorské čokoládovně spojené s muzeem, kde se pořádají i komentované degustace. Nejen s pivem v ruce je možné poznávat také tradici českého pivovarnictví. V Černokosteleckém zájezdním pivováru se postupně rozrůstá Národní muzeum pivovarnictví. Zážitkem je i komentovaná prohlídka parostrojního pivovaru v Lobči – technické památky, která před nedávnem vstala z popela a nyní návštěvníky seznamuje s příběhem půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku.

Na konci letošního roku se pravděpodobně zápisu do Seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO dočká tradiční voroplavba. „Tradice spojené s voroplavbou udržuje mimo jiné spolek Vltavan Davle. Provozuje malé muzeum, v létě pořádá zajímavé akce a organizuje dokonce projížďky na tradičním šífu. Zajímá-li vás vorařství, udělejte si do Davle výlet,“ radí Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu. 

Foto: ©SCCR

Sdílejte článek s přáteli:

Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji

Report Nahlásit chybu