Vinotéka v trojské botanické zahradě se v únoru otevře v nových prostorách

Z důvodu plánované rekonstrukce viničního domku na vinici sv. Kláry uzavřela Botanická zahrada hl. m. Prahy s koncem roku 2021 místní vinotéku. Ta se přestěhovala a od 1. února se těší na své hosty v nových prostorách. Vinotéku sv. Kláry nyní návštěvníci najdou v areálu Ornamentální zahrady na místě bistra. Do konce února bude otevřeno od 10 do 15.30 hodin a od začátku března do konce října až do 19.30 hodin. Kromě vína z vinice sv. Kláry zde čeká hosty i další občerstvení – horké a studené nápoje, sýrové a uzeninové talíře a sezónní obložené chleby. Ve dnech 12.–13. února se navíc pro návštěvníky chystá Víkend svařeného vína. Rekonstrukce viničního domku bude zahájena v průběhu února 2022 a vznikne zde zcela nový degustační prostor a moderní zázemí jak pro návštěvníky, tak pro zaměstnance vinotéky. Do zrekonstruovaných prostor by se vinotéka měla vrátit už začátkem roku 2023.

„Prostory viničního domku už svými parametry nevyhovovaly potřebám hostů ani našich zaměstnanců. Navíc v posledních letech roste zájem o degustace a nejrůznější soukromé akce. Rozhodli jsme se tedy pro úpravu viničního domku. Vznikne zde unikátní degustační prostor, který bude zasazen do svahu vinice a bude propojený s rekonstruovaným původním viničním domkem. Vinotéku jsme zatím přesunuli do bývalého bistra Botanická na talíři. Otevře se už 1. února. I zde se návštěvníci mohou těšit na celý sortiment vín z vinice sv. Kláry a nabídneme zde také drobné občerstvení. Ani v letošním roce návštěvníci nepřijdou o oblíbené vinařské akce včetně tradičního vinobraní,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Foto: ©Botanická zahrada v Troji

Víkend svařeného vína

Provoz vinotéky v nových prostorách bude symbolicky zahájen první vinařskou akcí letošní sezóny. Víkend svařeného vína se koná ve dnech 12. a 13. února a kromě tradičního „svařáku“ návštěvníky čeká 14 kombinací s červeným i bílým svařeným vínem. V základu je svařené víno ochucené tradičním kořením (skořice, badyán, hřebíček, nové koření), ale tu správnou „šťávu“ mu dají různé příchutě sirupu (zázvor, bezový květ, višeň, pomeranč atd.). Z ochucených variant lze doporučit velmi působivou variaci oblíbeného koktejlu Kir, tedy svařené bílé víno a sirup z černého rybízu. Odvážnější mohou zkusit červené víno a bitter, který zajistí nahořklou chuť a určitě zahřeje. Svařákové menu doplní v nealko verzi svařený jablečný mošt s kořením. Vinotéka bude během Víkendu svařeného vína otevřena od 10 do 15.30 hodin.

Nový degustační prostor

Viniční domek na vinici sv. Kláry dlouhodobě postrádal adekvátní zázemí jak pro návštěvníky, tak pro provoz vinárny a personál. Na základě návrhu architekta Ladislava Lábuse zde nově vznikne degustační místnost a důstojné provozní prostory. celistvější a větší. S viničním domkem je propojí spojovací průchody, kde budou toalety pro návštěvníky a zaměstnance a nezbytné provozní zázemí vinárny. Rozšíření prostor umožní pořádání i větších řízených degustací a konání různých společenských či soukromých akcí včetně svatebních banketů. Celý objekt bude částečně skryt pod zem a jeho hlavní pohledová část bude situována v místě stávající terasy. Svým vzhledem nová stavba nijak nenaruší charakter vinice s jejím jedinečným geniem loci, zvýší se komfort návštěvníků i personálu a dokonale naplní potenciál daného místa. Rekonstrukce viničního domku bude zahájena v únoru 2022. Vinotéka se opět vrátí začátkem roku 2023.

Foto: ©Botanická zahrada v Troji

Otevírací doba listopad–únor  
Venkovní expozice: každý den včetně svátků, 9.00–16.00  
Skleník Fata Morgana: út–ne, 9.00–16.00  
Vinotéka: po–ne 10.00–15.30    

Sdílejte článek s přáteli:

Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji

Report Nahlásit chybu

Komentáře k článku (0)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *